Пловдивският филиал на ТУ-София с нова машина за обучение, дарение от фирма AIGER Инженеринг

Нова машина „ Beckhoff XTS“ получи днес пловдивският филиал на Технически университет – София като дарение от фирма „AIGER Инженеринг“ . Оборудването , на стойност малко над 50 хиляди лева е от последно поколение и вече е монтирано в лаборатория 4408 в IV-ти учебен корпус на ул. „Цанко Дюстабанов“ 25.

Машината представлява транспортна система, с гъвкаво конфигуриране, на основата на линейни постояннотокови двигатели – обясни инж. Александър Горанов -Тийм лидер в „AIGER Инженеринг“ и  бивш възпитаник на ТУ-София, Филиал Пловдив.

Дарението представлява така наречения „Starter KIT“ , който е за демонстрационни и обучителни цели. Той разполага с четири подвижни, независими един от друг модула и се програмира със стандартен лаптоп. Машината може да се надгражда с допълнителни модули и конфигурации.

Новото оборудване ще бъде използвано в обучението на студентите от специалностите „Автоматика, информационна и управляваща техника“ , „Дизайн и програмиране на електронни системи“ , „Компютърни системи и технологии“ и „Мехатроника“ . Младежите ще могат да се запознаят отблизо с технологията и програмирането на машината и така да получат още един шанс да надградят получените в университета теоритични знания с практическо обучение. Новото оборудване ще бъде ценна придобивка и в заниманията на студентите от двата университетски клуба -„Роботика“ и „Мехатроника“.

„Това дарение е поредният знак на подкрепа от страната на фирма „AIGER“ към нашите студенти. От години работим заедно по различни инициативи и събития,наши студенти имат възможности за стаж и практика в компанията, за което ви благодарим. За нас е изключително важно да имаме стабилни партньори от страна на бизнеса, които да подкрепят практическата част от обучението на нашите студенти“ – каза директорът на Филиала в Пловдив доц. Никола Шакев, който днес прие официално дарението.

На събитието присъства и целия екип на катедра „Системи за управление“ .