Технически университет-София,Филиал Пловдив беше домакин на Първата международна научно-приложна конференция „Бъдещето на талантите“

Първата Международна научно-приложна конференция „Бъдещето на талантите“  се проведе на 20-ти и 21-ви април в пловдивския филиал на Технически университет-София. Водещи умове в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката, споделиха знания, иновации и идеи за бъдещето на образованието.

Научният форум, който е първи по рода си беше организиран от Фондация „Клуб Квант“, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството.

Конференцията се проведе в четири тематични направления:

  • Бъдещето на средното и висшето образование и преходът между тях
  • Дигитализация
  • Алтернативни форми на образование
  • Практическа насоченост в обучението – от учебника до експеримента

Международната научно-приложна конференция беше открита от директора на Технически университет-София, Филиал Пловдив доц.Никола Шакев. Той приветства участниците и напомни колко е важна връзката между средното и висшето образование. Доц.Шакев поздрави научния ръководител на клуб „Квант“ Васил Базелков, който повече от 25 години търси и подкрепя талантите в областта на точните науки.

„Много преди всички ние да сме чували за STEM обучение, Васил Базелков го въведе в своя клуб, разпалвайки интереса на стотици младежи към математиката, физиката и химията. Много от тях след това станаха наши студенти и  сега успешно градят кариера в техническите науки“ – допълни доц.Шакев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Акцент в разискваните на конференцията теми беше как младите, талантливи хора да остават в България. Сред гостите на събититето беше инж.Красимир Петков – собственик и изпълнителен директор на „Милара Интернешинъл“. Бизнесменът, който от 33 години развива успешен бизнес в Америка , а в последните години и у нас, е убеден ,че за да имат бъдеще младите хора е необходима съвместна работа между бизнес, образователни и обществени институции. Фирма „Милара“, която от години е сред успешните партньори на пловдивския филиал на Техническия университет финансира нова лаборатория по роботика във висшето учебно заведение. Целта е студентите да получат достъп до най-новите технологии и така да получат образование на световно ниво.

 

Роди Дервишев- управител на фирма „Сайбиз България „също беше сред лекторите на конференцията. Той разказа на младите хора как преди трийсетина години никой не е вярвал, че технологиите днес ще са толкова напреднали.

„Вие ще сте тези, които ще създават бъдещето в следващите трийсет години. Затова учете упорито, бъдете любопитни и не спирайте да мечтаете“- обърна се към младежите Роди Дервишев.

 

 

 

 

 

 

Катя Стайкова – изпълнителен директор на Сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“ също приветства участниците в конференцията. Тя благодари на научния ръководител на клуб „Квант“ Васил Базелков, когото нарече „ съвременен будител“.

„Много е важно всички ние – бизнес и образователни институции да се обединим, за да дадем шанс за успешен старт в България на тези прекрасни млади умове“ – каза още Катя Стайкова.

Специален гост на конференцията беше Джейн Томпсън – Футуролог и Социален откривател, основател на „Web3 Institute“  и почетен председател на Световния съвет на „Metaverse“. Автор на над 40 научни статии и множество книги по теми, свързани с дигитализацията и цифровото бъдеще на планетата.

„Българските таланти определено са първа класа и по нищо не отстъпват на тези от големите държави. Мисля, че място ви е на световната сцена, в глобалните технологии и бъдещето ще го докаже. Но това, от което светът се нуждае, е ние, експертите, да откриваме и стимулираме в развитието на тези таланти“, каза Томпсън и добави, че образованието, иновативните стандарти и международните контакти са ключът за успеха на българските умове.

С доклади в конференцията се включиха още преподаватели от средните и висши училища у нас, както и научни работници и изследователи. Всички представени трудове ще бъдат публикувани в сборник, а постерите и тематичните презентации ще бъдат обявени и качени на официалния сайт на събитието.

В рамките на конференцията се проведе и  56-то издание на състезанието на знаещите на „Клуб Квант“, в което отбори от няколко града премериха сили в областта на природните и математическите науки.

 

 

 

 

 

 

 

Първо място спечели отбор „Архимед“ от гр. Смолян , втори останаха „Тесла“ от Математическата гимназия в Пловдив, а трети са „Биг Бенг“ от ЕГ “Пловдив.

След състезанието, участниците разгледаха някои от лабораториите на Технически университет-София, Филиал Пловдив, като се запознаха със съвременното оборудване и технологии от последно поколение.

.

 

 

 

 

 

 

Международната научно-приложна конференция „Бъдещето на талантите“ се осъществи под патронажа на Кмета на Район „Северен“Венцислава Любенова, Община Пловдив, Сдружение „Клъстер Тракия Икономическа Зона “ и Издателство Просвета.

Репортаж от събитието в предаването „България в 60 минути“ по БНТ :  https://bnt.bg/news/kak-talantite-na-balgariya-da-ostanat-u-nas-v366032-328259news.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2qjbEr2benBGj0z34Dz5xhP4TD62sIcaqcWOhbqGEtlC8Snyg_3teBBz0_aem_AfXjjl1RpVuMPBWuMdYb46lnWgVCBX70HgNeV0z4xSuEbgKiFEUzVYPvxTGxaNatL-5cWyS_KmUAa2kydXFY1YHW