Филиал Пловдив на ТУ-София участва на международното изложение „Хемус 2024“

Технически университет-София, Филиал Пловдив се представя на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“ . Мащабният форум, който се провежда в Международния панаир беше официално открит на 6-ти юни от президента на Република България Румен Радев и от служебния министър на отбраната Атанас Запрянов.

Технически университет-София, Филиал Пловдив се включва в изложението със собствен щанд в панаирна палата 3, на който са представени част от последните проекти и разработки на висшето училище.

В първия ден, на форума присъстваха Директорът на Филиала доц.Никола Шакев, заместник-директорът по междунардна дейност и интеграция доц. Христиан Панайотов, Деканът на Факултета по машиностроене и уредостроене доц. Красимир Амбарев, ръководителят на катедра „Транспортна и авиационна техника и технологии“ доц. Атанас Начев, доц. Иван Хаджиев от катедра „Електротехника“ и ас. Стела Стойкова от катедра „Системи за управление“. Те разгледаха изложението и се запознаха с последните разработки на фирмите-участници във форума, част от които са дългогодишни успешни партньори на университета.

16-то издание на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024” се провежда под мотото „Отбрана, антитероризъм и сигурност“. Сред акцентите са технологичните постижения в областта на  киберсигурността, автономните системи за наблюдение, информация и реагиране, изкуствения интелект, наблюдение на социалните мрежи и анализ на информацията в тях, стратегическите комуникации, граничната сигурност, идентификация и управление на биометрични данни, борба с природни бедствия и аварии, както и специализирани образователни продукти. Общо 147 компании от 25 държави оформят експозицията в три палати и близо 10 000 кв. метра изложбена площ.

Хемус 2024“ се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията. Основен организатор е фондация „Хемус – 95“.

Във втория ден на изложението „Хемус“ , директорът на Филиала доц. Никола Шакев ,заместник-директорът по учебна дейност и академичен състав проф. Въльо Николов и ръководителят на катедра „Транспортна и авиационна техника и технологии“ доц. Атанас Начев се включиха в Дванадесета международна научна конференция „Научни изследвания, иновации и индустриално сътрудничество-парадигма за адекватна отбрана“. Форумът беше открит от министъра на отбраната Атанас Запрянов и директора на института по отбрана полк.доц.д.н.Борислав Генов.

Международната научна конференция, организирана от института по отбрана“Проф. Цветан Лазаров“ продължава и утре. Основните теми, които ще бъдат разисквани са свързани с научните изследвания и иновации в ЕС и НАТО, както и области,обхващащи въоръжения, бойни системи и технологии, логистика, комуникационни системи и киберсигурност, социални и икономически аспекти на отбраната, енергийна ефективност, медицина и здравен мениджмънт.

За участието в XVI-то международно изложение за отбранителни продукти и услуги, Технически университет-София, Филиал Пловдив беше удостоен с Почетен плакет и Диплом от организаторите Международен панаир Пловдив и Фондация“Хемус-95″. Отличията бяха връчени на ръководителя на катедра „Транспортна и авиационна техника и технологии“ доц.Атанас Начев.