Открит урок в ПГМТ “ Проф. Цветан Лазаров“ в рамките на „Европейска седмица на програмирането 2023“

Открит урок на тема „Изкуствен интелект и роботи-Поглед в бъдещето“ изнесоха днес доц. Севил Ахмед от катедра „Системи за управление“  на пловдивския филиал на Техническия университет и младежите от Клуба по роботика, в съвместна инициатива с Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“ в Пловдив. За учениците от 11-ти и 12 -ти клас от специалностите „Приложно програмиране“ и „Програмно осигуряване“ беше безкрайно любопитно да научат повече за системите, ползващи изкуствен интелект . Доц. Севил Ахмед им обясни как с всеки изминал ден програмирането им става много по-лесно, заради споделянето на отворени кодове и програми – информация, до която преди десетина години почти нямаше достъп. Тя посъветва младежите да се интересуват, да четат, да наблюдават и събират информация , да анализират всяко приложение в мобилните си телефони и да не спират да си задават въпроса “Как работи това? “.

За да демонстрират на практика работата си по програмиране и създаване на нови технологии, младежите от Клуба по роботика бяха донесли последните си разработки. Сред тях е роботизираната ръка на Георги Ганушев, която второкурсникът се надява в най-скоро време да превърне в протеза за хора с увреждания, задвижвана от сензори.

Председателят на клуба Веселин Димов пък показа робот-металотърсач , който ще може да открива заровени метални предмети , управляван от разстояние.

Младежите разказаха повече и за състезанията по роботика, на които участват и демонстрираха две от дисциплините, донесли им призови места.

Учениците бяха истински запленени от битката на „Сумо роботите“, които се борят на специален тепих, а целта е единият да изтласка другия извън очертанията му . В надпреварата „Следене на линия“ пък робот се програмира така, че да се движи само по черните маркери на специалната настилка.

„Европейска седмица на програмирането“ е инициатива на Европейската комисия и ще бъде отбелязана в училищата на всички страни от Общността в периода от 7 до 22 октомври 2023 г. Целта е да се подчертае важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене. Българското Министерство на образованието и науката подкрепи инициативата и призова всички училища у нас да се включат с различни дигитални дейности като открити уроци, забавно програмиране , разработване на софтуер или мобилни приложения, роботика и др. Събитията могат да се регистрират на сайта на европейската инициатива  https://codeweek.eu/ , където има достъп до материали и образователни ресурси, както и информация за обучителни курсове за преподаватели.