Технически университет-София, Филиал Пловдив откри официално новата академична година

С официална церемония днес, в Технически университет-София, Филиал Пловдив беше открита новата академична 2023/2024 година.

В словото си, директорът на Филиала проф. Въльо Николов припомни, че в 37 годишната си история, висшето учебно заведение се е утвърдило като лидер в областта на инженерните науки в Южен централен район. Това се доказва и от рейтинговата система в сферата на висшето образование, където ТУ-София , Филиал Пловдив е неизменен лидер. „Индустриалното развитие на Пловдив и региона през следващите години ще изисква все повече качествено подготвени инженерни кадри, което е предпоставка за издигане престижа на инженерната професия и нарастване на интереса към инженерното образование, което ние трябва да осигурим по стандартите на ТУ-София, в тясно сътрудничество с индустриалните партньори и средните училища, предимно професионални гимназии.“-каза още проф. Николов. Той приветства всички бивши и настоящи възпитаници на университета, а първокурсниците посрещна с думите :                   „ Бъдещето на България и на Пловдив е във вашите ръце! Смело напред, бъдещи инженери“.

С пожелание за успешна академична година и много постижения в света на науката и технологиите към присъстващите се обърна заместник-областният управител на област Пловдив д-р инж. Атанас Ташков.

От името на висшите учебни заведения, приветствие поднесе проф. Тони Шекерджиева – Новак -ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Тя пожела на бъдещите инженери успешна учебна година, пълна с нови предизвикателства.

Началникът на „Регионално управление на образованието “ и бивши възпитаник на Техническия университет – инж. Иванка Киркова също пожела успех на бъдещите инженери. И увери, че сътрудничеството между средното и висшето образование в Пловдив ще продължи, осигурявайки на младежите перспективи и успешна реализация.

От името на бизнеса , новата академична година честити инж. Емил Янков – мениджър „Бизнес развитие“ на Тракия икономическа зона ,също бивш възпитаник на Техническия университет. Той подчерта важността на висшето учебно заведение за осигуряването на отлично подготвени инженерни кадри, от които бързо развиващата се индустрия на пловдивския регион се нуждае. И увери, че успешното сътрудничество между бизнеса и Техническия университет ще продължи с все повече съвместни проекти, стажантски програми и възможности за развитие.

Най-вълнуващ днешният ден беше за първокурсниците. 365 студенти прекрачиха за първи път прага на висшето учебно заведение. Пълните отличници, приети с максимален бал от 30 точки получиха първите си студентски книжки лично от директора на Филиала проф. Въльо Николов. По традиция, студентите-първокурсници бяха посрещнати на входа на университета  „по вода“ и с питка хляб.

Над 2000 са студентите , които се подготвят в пловдивския филиал на Технически университет-София. Те се обучават в тринадесет редовни инженерни бакалавърски специалности и в четири задочни, разпределени в два факултета- „Машиностроене и уредостроене“ и „Електроника и автоматика“.

За първа година, филиалът в Пловдив ще обучава студенти и в най-новата специалност „Интелигентни системи и изкуствен интелект“. Мултидисциплинарната бакалавърска програма е разработена по европроект, финансиран по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж“ . В обучението си партнират четири висши учебни заведения –  Техническите университети в София и Габрово, Химикотехнологичен и металургичен университет и Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“.